Wie is

 

Welkom op mijn site!
Mijn naam is Stefan van Rooij.
Mijn basis ervaring en opleiding heb ik o.a. opgedaan in  conventionele (top) restaurants. Nadat ik zelf vegetarisch ging eten ben ik zelfstandig  gaan koken voor festivals, workshops en koken voor groepen op locatie.

In de loop van de tijd is er een behoorlijke verschuiving geweest in het ontdekken van “mijn eigen” kookstijl, en dat gaat natuurlijk gewoon door.
Steeds meer intuïtief en met passie.

Persoonlijk ben ik nooit een grote vleeseter geweest en na verloop van tijd had ik  behoefte om helemaal vegetarisch te eten.
Daarna klopte het niet meer om dan toch nog vlees en vis te bereiden en heb toen de stap genomen om me volledig toe te leggen op het vegetarisch koken.
Ook kook ik het liefst en voornamelijk met biologische producten en als het even kan uit de regio. (zie links)
Ik vind het fijn om mijn kennis op een ontspannen, inspirerende en humorvolle wijze met je te delen tijdens een workshop of cursus.

Over gezonde voeding;
Wat is nou eigenlijk gezonde voeding?
Tja, er is al zo veel geschreven over wat al dan niet gezonde voeding is, en het zal niet het eerste artikel zijn dat het andere tegenspreekt. Zelf vind ik het dan niet altijd makkelijk om te beoordelen wat nou precies gezond is.
Van sommige gerechten of ingrediënten weten we wel dat je er niet te veel van moet eten, zoals bijvoorbeeld friet, chocolade, suiker. Maar als je daar zo mee en dan “bewust” van kan genieten is daar mijns inziens niks mis mee. Een vers patatje van verse aardappelen vind ik werkelijk heerlijk! Ik ben dan ook dicht bij de Belgische grens opgegroeid ;-).  Een goede graadmeter voor voeding is: hoe voelt het nadat je het gegeten hebt?
Voel je je verzadigd, krijg je juist behoefte meer te eten, heb je oprispingen danwel op een andere manier ontluchting?
Waar de meeste onderzoeken het over eens zijn is dat we (veel) te weinig groenten eten. Dus neem in plaats van je boterham ‘s middags eens wat vaker een lekkere salade van rauwe of gekookte groenten en kijk hoe je lichaam deze voeding opneemt.Verder is het mijns inziens ook heel belangrijk hoe (onder welke omstandigheden) je het eten bereidt en tot je neemt. Neem je de tijd om voor jezelf of je familie een goede maaltijd te bereiden? En kan je met aandacht je bereidde eten tot je nemen zonder afleiding van malende gedachten of de TV? Kauw je je eten voldoende? Ik heb weleens gelezen dat het goed is om je eten ongeveer dertig seconden in je mond te kauwen zodat de enzymen in je speeksel goed op de voeding kunnen inwerken voor een optimale vertering! Maar ja… is dat waar? Ik zou zeggen; neem de proef op de som, neem de tijd, probeer het en voel wat het met je doet. En dat zal voor ieder mens weer anders zijn….
 

Inspiratie in je koken!