Over gezonde voeding

Wat is nou eigenlijk gezonde voeding?

Tja, er is al zo veel geschreven over wat al dan niet gezonde voeding is, en het zal niet het eerste artikel zijn dat het andere tegenspreekt. Zelf vind ik het dan niet altijd makkelijk om te beoordelen wat nou precies gezond is.

Van sommige gerechten of ingrediënten weten we wel dat je er niet te veel van moet eten, zoals bijvoorbeeld friet, chocolade, suiker. Maar als je daar zo mee en dan “bewust” van kan genieten is daar mijns inziens niks mis mee. Een vers patatje van verse aardappelen vind ik werkelijk heerlijk! Ik ben dan ook dicht bij de Belgische grens opgegroeid ;-).  Een goede graadmeter voor voeding is: hoe voelt het nadat je het gegeten hebt?

Voel je je verzadigd, krijg je juist behoefte meer te eten, heb je oprispingen danwel op een andere manier ontluchting?

Waar de meeste onderzoeken het over eens zijn is dat we (veel) te weinig groenten eten. Dus neem in plaats van je boterham ‘s middags eens wat vaker een lekkere salade van rauwe of gekookte groenten en kijk hoe je lichaam deze voeding opneemt. Verder is het mijns inziens ook heel belangrijk hoe (onder welke omstandigheden) je het eten bereidt en tot je neemt. Neem je de tijd om voor jezelf of je familie een goede maaltijd te bereiden? En kan je met aandacht je bereidde eten tot je nemen zonder afleiding van malende gedachten of de TV? Kauw je je eten voldoende? Ik heb weleens gelezen dat het goed is om je eten ongeveer dertig seconden in je mond te kauwen zodat de enzymen in je speeksel goed op de voeding kunnen inwerken voor een optimale vertering! Maar ja… is dat waar? Ik zou zeggen; neem de proef op de som, neem de tijd, probeer het en voel wat het met je doet. En dat zal voor ieder mens weer anders zijn….

Op de site van de NOS werd onderstaand veelzeggend artikel geplaatst (17-01-2019):

Radicaal ander eetpatroon nodig voor mens en milieu, zeggen wetenschappers

Veel groenten, fruit en peulvruchten, een beperkte hoeveelheid kip en vis, en weinig of geen rood vlees. Dat eetpatroon is nodig om mensheid en milieu de komende jaren duurzaam te laten voortbestaan, zegt een groep wetenschappers die drie jaar onderzoek deed.

Er moeten radicale veranderingen komen in ons eetpatroon om een dalende levensverwachting en blijvende schade aan het milieu te voorkomen, staat in hun onderzoek dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Voedsel voor 10 miljard mensen

Volgens de groep experts op het gebied van voeding, landbouw en milieu, de zogeheten Eat-commissie, bestaat een gezond en duurzaam eetpatroon grotendeels uit groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en onverzadigde vetten en een beperkte hoeveelheid vis en kip. Een eetpatroon dat zoveel mogelijk moet worden beperkt bestaat uit rood vlees (zoals rund- en varkensvlees), bewerkt vlees (salami), toegevoegde suikers, bewerkte granen (witte rijst) en zetmeelrijke groenten (aardappelen).

“Met het toepassen van dit mondiale voedselsysteem laten we zien dat het mogelijk is in 2050 bijna 10 miljard mensen te voeden met een gezond voedingspatroon dat binnen de grenzen van voedselproductie blijft”, staat in het onderzoek. Daarbij is rekening gehouden met de gevolgen voor zaken als klimaat, zoet water, biodiversiteit en de stikstofkringloop op aarde.

 

Inspiratie in je koken!